Bibliogeometria II

– 2020

Llibres de vell, llibretes i ciment. Mides variables.

L’any 2008 vaig produir una sèrie de peces que posaven èmfasi en els llibres com a objectes escultòrics. Els espais negatius de diversos llibres oberts en diferents angles eren omplerts amb volums de ciment encaixats per geometritzar el seu espai interior i posar-los en valor com a continents. Aquesta sèrie ha estat represa i ampliada recentment per generar una nova presentació que reforça l’aspecte minimalista amb l’acumulació i desplegament de peces que formen un paisatge escultòric.

La majoria de llibres utilitzats són manuals tècnics, històries universals i naturals o atles geogràfics obsolets, junt amb algunes de les llibretes que es van fer servir en l’espectacle “Joan Brossa dels ventalls” – inici del projecte original-. El pes dels volums de ciment i la disposició interna dels grups impedeixen la consulta dels llibres. Aquesta obsolescència i impossibilitat d’ús pretén reflexionar sobre el futur del llibre com a vehicle de transmissió del coneixement en l’era digital i de l’hiperconsum.

Aquesta peça es completa amb dues altres que conformen una instal·lació escultòrica conjunta. D’una banda, una prestatgeria de ferro conté rèpliques d’algunes de les peces de ciment sense els llibres, disposades a les lleixes i en formacions que recorden en alguns casos volums disposats a llibreries i en altres, agrupacions urbanes o formatgets estadístics. D’altra banda, una tercera escultura es genera a partir dels motllos de zenc utilitzats per a la producció de les peces de ciment, apilats a terra en forma de torre i altres grups constructius. Un cilindre de pvc iridiscent reflecteix els diversos elements de la instal·lació, contrasta amb la materialitat sorda del ciment i el zenc i evoca la lleugeresa i lluentor de l’espai tecnològic.